Maskiran u ženu pratio škaljarca po Budvi, ubio ga prerušen u prosjaka: Niko ne zna gdje se krije

PODIJELI

Već godinu dana istražni organi Crne Gore tragaju za Beograđaninom Lukom Pilčevićem (22) koga crnogorsko tužilaštvo tereti da je učesnik u ubistvu Milića Minje Šakovića prošle godine u Budvi. Iako je za njim raspisana međunarodna potjernica, potraga za sada nije dala rezultate.

Visokopozicionirani škaljarac
Ubijeni Šaković je bio evidentiran kao visokopozicionirani član škaljarskog klana. Iz crnogorske Uprave policije ranije je saopšteno da su nakon ubistva prikupili veći broj obavještenja od građana te sproveli vještačenja.

Šaković je ubijen 17. juna 2022. godine, dok je sjedio u kafiću u centru Budve. Nekoliko mjeseci kasnije iz crnogorske policije je saopšteno da su identifikovani počinioci likvidacije, i kao atentatora su označili Luku Pilčevića iz Beograda, dok su Duška Tanaskovića iz Kragujevca označili kao njegovog pomagača.

Za Pilčevićem je tada raspisana potjernica, a Tanasković se već nalazio u pritvoru, ali u Hrvatskoj gdje je uhapšen u avgustu 2022. godine zbog sumnje da je na ostrvu Pag ubio Gorana Vlaovića, takođe pripadnika škaljarskog klana. Crnogorsko Više tužilaštvo je 20. jula ove godine zvanično optužilo Tanaskovića i Pilčevića za ubistvo Šakovića.

Crnogorski istražitelji saslušali su nedavno u Hrvatskoj Duška Tanaskovića tim povodom, i on se tom prilikom branio ćutanjem.

– Više državno tužilaštvo u Podgorici, u predmetu koji je formiran protiv okrivljenog L.P. zbog krivičnog djela teško ubistvo i okrivljenog D.T., zbog krivičnog djela teško ubistvo putem pomaganja, na štetu M.Š., dana 20.07.2023. godine podiglo je optužnicu protiv navedenih lica, zbog gore navedenih krivičnih djela, a nakon sprovedene istrage i obavljenog saslušanja okrivljenog D.T. pred nadležnim pravosudnim organima Republike Hrvatske, koji se tom prilikom branio ćutanjem. Takođe, odlukom nadležnog pravosudnog organa Republike Hrvatske odloženo je izručenje okrivljenog D.T. do završetka krivičnog postupka u Republici Hrvatskoj, koji se vodi protiv lica D.T. – odgovorili su Portalu RTCG iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Maskirao se u ženu pa u prosjaka
Kako se ranije pisalo, osumnjičeni Beograđanin Luka Pilčević (22) navodno se maskirao u ženu dok je u Budvi pratio kretanje mete – Milića Minje Šakovića, a u trenutku likvidacije bio je maskiran u prosjaka.

Istražitelji su rekonstruisali i kretanje osumnjičenih Pilčevića i Tanaskovića, za koje vjeruju da su plaćenici kavačkog klana.

– Tanasković je 29. maja 2022, koristeći falsifikovana dokumenta, u Budvi iznajmio stan i platio ga do 15. jula. Takođe, on je kupio hranu za sebe i Pilčevića, kao i električni trotinet koji su koristili dok su pripremali likvidaciju. Prema dokazima prikupljenim u ovoj fazi istrage, nadzorne kamere s više objekata snimile su ga 10. i 11. juna u Budvi – rekao je ranije Vijestima sagovornik uključen u istragu:

– Analizom snimaka nadzornih kamera postavljenih na više objekata u Budvi inspektori su utvrdili kretanje egzekutora u noći ubistva. U stanu, koji je koristio ubica, istražitelji su pronašli žensku periku, više hirurških rukavica, patike, opuške… – rekao je izvor i dodao da je utvrđeno da se ubica oblačio kao žena dok je danima pratio Šakovića.

Osim toga, istražitelji su pronašli i zavoj kojim je egzekutor obmotavao desnu nogu dok se kretao Budvom, a jedno od mogućih objašnjenja je da je njime pokrio tetovažu, a time i otežao da ga neko prepozna.

– Na gotovo svim stvarima pronađenim u štek-stanu, koji je egzekutor koristio, ostali su biološki tragovi i otisci prstiju, ali ga istražitelji nisu pronašli u bazi. Izvor iz Uprave policije objašnjava da ih je to navelo na zaključak da izvršilac ubistva nije crnogorski državljanin, pa su pomoć potražili od kolega iz država okruženja – pisale su ranije Vijesti.