Ovo su imena uhapšenih carinika i policajaca: Tužilaštvo BiH za njih zatražilo pritvor

PODIJELI

Terete se za kaznena djela organizirani kriminal, krijumčarenje, davanje i primanje dara i drugih oblika koristi, davanje i primanje mita…
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je uputilo Sudu BiH prijedlog pritvora za osam službenika agencija za provedbu zakona kao i preostalu trojicu osumnjičenih, koji su uhapšeni u okviru akcije Divič.

Pritvor je predložen iz razloga što je za dio osumnjičenih postoji opasnost od bjekstva, jer osim državljanstva BiH, imaju i državljanastvo Republike Srbije, kao i zbog toga što je za istragu potrebno da se osumnjičeni udalje iz kapaciteta institucija za provođenje zakona, te da se spriječi da boravkom na slobodi ometaju istragu, prikrivaju dokaze i vrše uticaj na svjedoke ili saučesnike, ponove kazneno djelo ili dovrše započeto.
Inače, akcija Divič odnosi se na osobe osumnjičene da su u okviru organiziranog kriminala, činjenjem koruptivnih kaznenih djela, omogućavali nezakonit uvoz velikih količina raznih roba sa područja Srbije u Bosnu i Hercegovinu, te na taj način sticali veliku nezakonitu imovinsku korist i nanosili štetu budžetu BiH.
Tužilaštvo BiH i partnerske policijske agencije koje su sudjelovale u istrazi, dokumentovali su da je navedena organizirana skupina, za period od oko nekoliko mjeseci, realizirala više desetina nezakonitih slučajeva isporuka velikih količina razne robe, najviše voća, povrća, sadnica, kao i auto dijelova i mašinskih komponenti, a osumnjičeni pripadnici carine UINO BiH, Granične policije i MUP-a RS, terete se da su za novčane naknade nezakonito omogućavali prelazak motornih vozila preko granice, na teritoriju BiH i obratno u Srbiju.
Iz Tužilaštva BiH i partnerskih agencija za provedbu zakona ističu kako su strateški opredijeljeni za borbu protiv korupcije, naročito onih vidova koruptivnih kaznenih djela, u čije izvršenje su uključeni pripadnici policijskih agencija i institucija za provedbu zakona.
Predložena mjera pritvora odnosi se na osumnjičene:
Mićo Filipović rođen 1974. godine u Bijeljini, gdje je i nastanjen, državljanin BiH
Dragan Ostojić, rođen 1967. godine u Bogatiću, Srbija, državljanin BiH i Srbije
Dragan Grgić zvani Grga, rođen 1970. godine, policijski službenik Granične policije BiH, terenskog ureda Bijeljina, državljanin BiH i Srbije
Milutin Turkić zvani Miki, rođen 1983. godine, državljanin BiH
Goran Milutinović, rođen 1979. godine u Bugojnu, policijski službenik MUP-a RS, PU Bijeljina
Đuro Todorović rođen 1998. godine u Brčkom, policijski službenik MUP-a RS, PU Bijeljina,
Marinko Blagić zvani „Čoka“ i „Čokalj“, rođen 1970. godine u Potpeći, carinski službenik UINO BiH,
Lazar Nađević rođen 1960. godine u Bijeljini, carinski službenik UINO BiH,
Tomo Dragić rođen 28.09.1964. godine u mjestu Dragaljevac Gornji, carinski službenik UINO BiH,
Slađana Stević rođena 03.02.1974. godine u Wuppertall, Njemačka, carinski službenik UINO BiH,
Vid Ilić rođen 1964. godine u Brčkom, policijski službenik Granične policije BiH.
Osumnjičeni se terete za kaznena djela organizirani kriminal, krijumčarenje, davanje i primanje dara i drugih oblika koristi, davanje i primanje mita, zloupotreba položaja ili ovlaštenja.
Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH, gdje je zakazano ročište na kojem će postupajući tužilac detaljno obrazložiti pritvorski prijedlog.